PNL locul 1 in optiunile romanilor, la pagina 3 pe buletinul de vot

Când poți vota?

Votezi în data de 26 mai. Votarea începe la ora 7 și se termină la 21.

Unde poți vota?

Poți vota în localitatea de domiciliu, numai la circumscripția electorală la care ești arondat.

Dacă nu ești în localitatea de domiciliu poți vota la altă secție de votare decât unde ești înscris în copia de pe lista electorală specială, numai dacă biroul electoral județean sau biroul electoral de sector confirmă, la solicitarea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare, că ai fost înscris în listele electorale speciale.

Dacă ești în străinătate în ziua votului poți vota pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă te regăsești în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale. – art. 46, Legea 33/2007

Dacă în ziua votului te afli în străinătate și votezi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă te regăsești în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetățenii români care își exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene.

Ce acte trebuie să ai la tine?

Ca să votezi ai nevoie de actul de identitate.

Vei prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare.

După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens.

Ce și mai ales cum votezi?

Votezi pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul propus de președintele Klaus Iohannis pentru legile justiției.

După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală suplimentară vei primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare și 2 pentru referendum

Înainte de a intra în cabina de vot, asigura-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!

Aplică ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opțiunii de la referendum

Îndoie buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introdu-l apoi în urnă corespunzătoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri și referendum) astfel încât să nu se deschidă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Restitui ștampila și primești înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votați doar la referendum sau la europarlamentare.

De ce votezi?

Votezi pentru că ziua votului este ziua în care puterea este în mâinile tale! Când tu ești cel care decizi cine va conduce această țară!