Klaus Iohannis și PNL au făcut joncțiunea la Iași. Miting de peste 10.000 de persoane în Piața Unirii

Iașiul a devenit sâmbătă, 11 mai, gazda mai multor evenimente organizate de președinția României și Partidul Național Liberal.

Ziua a debutat cu Forumul Educației 2019, dezbatere pe marginea proiectului România Educată al președintelui, apoi a urmat lansarea cărții EU.RO a șefului statului. Ziua s-a încheiat cu mitingul PNL de lansare a candidaților pentru alegerile europarlamentare la care a participat și Klaus Iohannis, în debutul campaniei sale de promovare a referendumului pentru Justiție, desfășurat concomitent cu alegerile europene. Principalele mesaje transmise de pe scena de la Iași au fost: pe 26 mai – DA la referendum, vot pentru PNL.

Klaus Iohannis a criticat dur guvernarea PSD-ALDE subliniind faptul că social democrații au avut nevoie de protecția jandarmilor pentru a desfășura propriul miting la Iași cu câteva zile în urmă. “Venind pe jos, am trecut pe lângă trei ierarhi. Nu știu cum se face, dar nu bătea cu filmul pe care l-am văzut alaltăieri, oameni foarte primitori, foarte calzi”, a afirmat președintele României, referindu-se la ostilitatea cu care au fost primiți social democrații la mitingul de la iași de la 9 mai.

Klaus Iohannis a subliniat importanța votului DA la referendumul pentru justiție din 26 mai afirmând că „de doi ani și jumătate, PSD încearcă să îndoaie legile ca să-și facă scăpați infractorii cocoțați în fruntea statului. Dragi români, dacă pierdem independența justiției, atunci pierdem și șansa pentru a avea autostrăzi, spitale, grădinițe și școli. Dacă îi lăsăm pe ei să ne strice țara, atunci românii sunt cei care vor plăti. Așa nu se poate! Să arătăm lumii că noi nu suntem un neam de hoți, ci un neam de oameni cinstiți. Pentru toate acestea, pentru viitorul nostru, pe 26 mai mergem să votăm!”, a mai spus președintele României.

Ludovic Orban, președintele PNL, a acuzat ipocrizia PSD denunțând sloganul social-democraților: ”Ce fel de patriot este Liviu Dragnea, care pe 1 decembrie 2018, când am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, nu a călcat în Alba Iulia, capitala Unirii? Aceștia nu sunt patrioți. Aceștia sunt trădători de neam și țară. Aceștia sunt niște oameni care vor să distrugă România. Aceștia sunt niște oameni care vor să ne țină în servitute și slugărnicie. Nu mai avem nevoie de ei. Nu există decât o singură forță care are capacitatea să înfrângă ciuma roșie, aceasta forță este Partidul Național Liberal”, a încheiat Ludovic Orban.

Mitingul PSD de la Iași, un fiasco însoțit de proteste și marșuri anti-PSD

Pe 9 mai PSD a organizat pe repede înainte un miting menit, probabil, să arate presupusa susținere pe care social-democrații o au în Moldova. Cu câteva zile înainte, pe 20 aprilie, o întâlnire a liderilor PSD cu susținătorii la Iași s-a transformat într-o evacuare pe sunete de fanfară, adusă special să acopere vociferările și huiduielile unor protestatari veniți să-i apostrofeze pe social-democrați. Încercarea de pe 9 mai de a ”spăla” imaginea șifonată a PSD la Iași a fost sortită eșecului. Mii de forțe de ordine venite să asigure buna desfășurare a mitingului PSD, au fost puse în fața grupurilor de ieșeni nemulțumiți de guvernarea lui Liviu Dragnea.

Pe lângă participarea slabă a susținătorilor PSD la miting, liderii social-democrați au fost evacuați sub protecția forțelor de ordine în sunetul scandărilor protestatarilor nemulțumiți. De altfel, odată cu mitingul PNL din 11 mai, la Galați, s-a desfășurat un alt miting al PSD, primit cu aceeași nemulțumire de cetățenii gălățeni. Și aici, ca și la Iași, forțele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a asigura desfășurarea pașnică a manifestărilor social-democraților.

Sursă: evz.ro