Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul evenimentului de prezentare a candidaților Partidului Național Liberal la alegerile europarlamentare (București, 18 mai 2019)

Ați venit astăzi, la această întâlnire, dragii mei, dragi români, din toată țara!

Și atunci vă spun: Bună ziua, România!

Ne-am întâlnit astăzi fiindcă vin alegerile. Avem alegeri europarlamentare și avem un referendum. Dar, înainte să vă povestesc de ce e bine, e absolut necesar să mergem la vot, dați-mi voie să apreciez întreaga echipă care este în spatele meu. Cea mai tare echipă!

Eu, personal, sunt convins că ei vor câștiga alegerile împreună cu voi! Probabil ați aflat că săptămâna trecută am adus Europa în România, am avut Summitul de la Sibiu, unde au venit toți liderii europeni la noi, în România. Și a fost un mare succes!

Să vă spun, dragii mei, ce am învățat eu, acolo, la Summitul care s-a desfășurat în inima României. Au venit toți și am înțeles atunci că pentru ei, pentru toată Europa, România contează, românii contează. Pentru Europa românii contează! Să le fi văzut fețele participanților, Președintele Franţei, Emmanuel Macron, doamna Cancelar Angela Merkel, Președintele Tusk, să le fi văzut fețele pline de bucurie când românii i-au salutat!

Am adus Europa în România fiindcă înainte de asta am dus România în Europa, împreună cu voi, pentru că locul României și locul românilor este în Europa. România este Europa și Europa este România și noi toți vrem să fim europeni! Și pentru ca să fim bine reprezentați în Europa, avem nevoie de această echipă puternică, care va câștiga europarlamentarele!

Știți cine nu a fost acolo și cine nu contează în Europa? Știți cine nu contează în Europa? În Europa nu contează PSD, fiindcă au dovedit că nu sunt în stare de nimic! Au venit PSD-iștii la guvernare cu promisiuni, PSD a făcut mari promisiuni, ne-a promis marea cu sarea. Acum, când deja mandatul lor se apropie de sfârșit, și sper că sfârșitul va veni foarte repede, putem să vedem ce s-a întâmplat. Și îi întreb eu pe PSD-iști: unde sunt spitalele promise? Zero! Unde sunt autostrăzile promise? Zero! Unde este bunăstarea promisă românilor? Zero!

Mă scuzați, la ei, acolo da. Ei au început să își rezolve problemele. Și de la bun început și vă amintesc că în această piață ați demonstrat, am demonstrat, împotriva Ordonanței 13. PSD de la început a fost interesat doar de oamenii lor, PSD a venit la guvernare nu să rezolve problemele românilor. PSD nu este interesat de români și România, PSD este interesat să îi fie bine lui Dragnea.

Și atunci, dragii mei, avem o explicație simplă pentru ce a făcut și ce face PSD, fiindcă ei de la început nu au vrut să dezvolte România. Din cauza lor România nu s-a dezvoltat mai mult. Pe ei, pe PSD-iști, nu îi interesează românii, nu îi interesează România, însă ceva, trebuie să recunoaștem, îi interesează și la asta lucrează de doi ani și jumătate, ei vor să îngenuncheze justiția românească. Pentru asta au lucrat și numai pentru asta, doi ani și jumătate! Dragii mei, așa nu se poate!

Știți care este problema imensă? Odată ce pierdem independența justiției, pierdem tot. Pierdem economia, pierdem bunăstarea românilor, și până la urmă, prin politica PSD, ajungem în catastrofă, și cineva, la sfârșit, va plăti nota de plată. Nu ei! Să nu vă imaginați că vor plăti ei! Pentru toate aceste lucruri vor plăti românii, și această catastrofă de guvernare PSD-istă se va simți și în buzunarul tău, și în buzunarul tău, și în buzunarul tău.

Noi toți vom plăti pentru această guvernare PSD-istă eșuată! S-au cocoțat în vârful statului infractorii, nu ca să rezolve problemele României, nu ca să-i ajute pe români. Ca să se ajute ei pe ei. Rușine! Și fiindcă așa nu se mai poate, dragi români, fiindcă așa nu se mai poate, vă chem eu, Președintele României, la vot la referendum!

Români, vă întreb aici în Piața Victoriei: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți? Și vă întreb, români, aici în Piața Victoriei: Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a politicii penale? Atunci, dragii mei, la vot!

Dragii mei, poftiți la vot! Dați un răspuns, ferm, clar, puternic acestei guvernări PSD-iste eșuate. Eliberați România! Vă aștept pe toți la vot pe 26 mai. Pentru România, pentru viitorul României, la vot!