DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL – 20 MAI 2019

De o bună bucată de timp urmărim cu îngrijorare războiul infractorilor de la putere împotriva cetățenilor români care se exprimă liber în favoarea referendumului și împotriva actualei puteri. Ce se întâmplă în România ultimelor zile este scandalos. Disperarea celor de la putere că referendumul va fi adoptat și că nu vor scăpa de pedeapsă ca urmare a votului cetățenilor i-au făcut să transforme instituțiile statului în moșii ale PSD-ului și în instrumente de amenințare, de șantaj împotriva cetățenilor români.

Am văzut cum la Topoloveni zece protestatari pașnici au fost săltați cu duba  de jandarmi pentru că era Dragnea în localitate și că Dragnea le-a dat ordin prin Carmen Dan să-i salte pe oamenii care își exprimau liber și pașnic nemulțumirea față de actuala putere.

Ministrul de Interne a ajuns să amenințe cetățenii români care au protestat la Galați, la Iași și în alte orașe împotriva PSD, împotriva lui Liviu Dragnea și împotriva actualei puteri. Puterea actuală face tot ce poate ca un număr cât mai mic de cetățeni să afle despre referendum.

Suntem într-o situație de neacceptat. Nici până astăzi AEP nu a realizat clipul de informare pentru cetățenii români privitor la  referendumul convocat de președintele Iohannis. Nici până astăzi CNA nu a acordat timpul de antenă pe audiovizual printr-o decizie în conformitate cu legea pentru referendum.

Puterea actuală a încercat să emită OUG, prin care a încercat să interzică președintelui României să exprime în mass-media mesaje în favoarea referendumului. Mai mult decât atât,  prin tentativa de modificare a legislației au încercat să determine fiecare președinte de secție de votare să-i întrebe pe cetățeni dacă vor să voteze la referendum, instituind o procedură fără precedent.

Fără reacția Partidului Național Liberal și a opiniei publice, probabil ar fi dat OUG așa cum era proiectul, și anume, ar fi afectat grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Avem informații din toate județele că prefecții și președinții de consilii județene, încearcă să-i forțeze pe primarii partidului de guvernământ, să se așeze în fața secțiilor de votare și să le ceară cetățenilor care vin la vot să nu voteze la referendum, încălcând grav legea.

Am asistat duminică, la un fapt fără precedent în care un oraș pur și simplu a fost blocat pentru mitingul PSD, în Târgoviște. Am văzut imagini în care li s-a interzis unor cetățeni să intre în Târgoviște, cerându-li-se parola. Știm astăzi că unui medic, care a ieșit din gardă și care nu a putut să ajungă acasă, în Târgoviște, pentru că i-a fost interzisă intrarea în oraș de către poliție.

Cum să reușească Guvernul actual să obțină pentru România aderarea la Schengen, când ei vor să interzică efectiv libera circulație, chiar în interiorul României, blocând localități, numai și numai pentru a ține departe PSD-ul de cetățeanul român și de a împiedica cetățeanul român să circule liber și să-și exprime poziția în spațiul public.

În ceea ce privește evenimentele de la Topoloveni, salut anunțul Parchetului Militar privind declanșarea anchetei, dar îmi exprim încrederea că ancheta, în acest caz, care este foarte simplă, în care au fost încălcate drepturile și libertățile unor cetățeni, să nu dureze cât durează ancheta privitoare la reprimarea brutală a manifestației pașnice din 10 august.

Lucrurile sunt simple, trebuie cercetate cu celeritate, trebuie identificați vinovații iar aici, eu consider că vinovatul numărul unu este Liviu Dragnea, care folosindu-se de slugărnicia lui Carmen Dan, a transmis prin Carmen Dan ordin jandarmilor, să-i salte și să-i ducă cu duba la secția de poliție, pe niște cetățeni liberi, privându-i de libertate fără niciun fel de motivație legală.

Suntem într-o stare în care PSD este gata să comită orice fel de abuz, orice fel de amenințare, orice fel de șantaj, pentru a împiedica exprimarea liberă a cetățenilor români la referendum.

Vreau să anunț că, Partidul Național Liberal a luat decizia să lanseze un site în cursul zilei de mâine, www.opreștefrauda.ro . Acesta este numele site-ului pe care îl vom lansa mâine în care cerem fiecărui cetățean, care este amenințat, cerem fiecărui cetățean care află informații privitoare la tentativa de boicot sau de fraudare a alegerilor și a referendumului de către PSD-ALDE, să ne transmită informațiile pentru a le putea face publice și pentru a putea să reacționăm în timp util împotriva oricărei tentative de fraudă.

Partidul Național Liberal și-a instruit toți militanții, toți delegații la secțiile de votare, toți membrii, care sunt implicați pe ultima sută de metri în campania electorală și mai ales în ziua votului să semnaleze imediat orice încălcare a legi. Vom înarma fiecare membru al Partidului Național Liberal cu toate informațiile necesare pentru a putea sesiza imediat orice fel de încălcare a legii, orice tentativă de fraudă și pentru a sancționa imediat orice încercare din partea puterii de a împiedica prezența la vot a cetățenilor români sau de a-i determina să voteze altfel decât în conformitate cu propria conștiință.

Facem din nou apel către toți cetățeni români. Referendumul este cea mai desăvârșită formă de democrație prin care fiecare cetățean român poate să decidă direct asupra unei probleme fundamentale a societății românești. Să nu se lase mințiți, să nu se lase păcăliți, să nu se lase amenințați, să nu se lase sub nicio formă manipulați de disperații care conduc astăzi România și care încearcă prin toate mijloacele posibile să împiedice prezența oamenilor la vot și exercitarea liberă a dreptului de vot, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlamentul European.

Mai avem o săptămână, o săptămână în care fiecare român poate să decidă direct, să pună punct acestei guvernări dezastroase pentru România, să se asigure că fiecare corupt din țara aceasta, în special cei care au deținut puterea, care au furat vor fi pedepsiți, că nu vom mai fi afectați de guvernarea prin Ordonanțe de Urgență și că nu le vor mai fi călcate în picioare drepturile și libertățile fundamentale de către un Guvern, care acționează împotriva oamenilor, împotriva românilor.

Închei prin a semnala că în acest an se întâmplă ceva absolut scandalos, un lucru fără precedent, care nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani.

În mod tradițional, Partidul Național Liberal comemorează memoria Brătienilor și aniversează ziua partidului, la așezămintele Brătianu de la Florica.

Pentru prima oară în 30 de ani, PSD vrea să ne interzică nouă, liberalilor, să cinstim memoria înaintașilor noștri.  PSD vrea să reinventeze istoria, PSD vrea să confiște aceste locuri care sunt încărcate de istorie și care au avut o influență decisivă asupra națiunii române. Nimeni nu ne poate ține departe de istoria noastră. Puteți să ne interziceți accesul la Florica pentru că noi oricum vom comemora memoria Brătienilor, noi oricum vom cinsti prin acțiunea noastră memoria marilor înfăptuiri ale Partidului Național Liberal și nimeni nu vă va lăsa vreodată să rescrieți istoria și să vă bateți joc de istoria acestui popor.

(Ați vorbit despre lansarea acestui site, www.opreștefrauda.ro , cetățenii pot trimite sesizări începând de mâine?)

Da, începând de mâine pentru că știm foarte clar, avem semnale din teritoriu privitor la foarte multe lucruri pe care le pregătesc cei de la PSD. V-am dat exemplu, primarii PSD sunt chemați de deținători de putere publică, guvernamentală, de prefecți, sunt obligați să stea în fața secțiilor de votare, primari, viceprimari, oameni care nu au nicio treabă, doar pentru a-i împiedica pe oameni și a-i determina pe oameni să nu voteze la referendum. Este un lucru de o gravitate fără precedent.

De asemenea, avem semnale foarte clare privitor la tot ce se întâmplă în instituțiile publice conduse de PSD. După ce au fost mânați cu arcanul împotriva voinței lor, târâți pe la toate mitingurile nenorocite organizate de PSD, amenințați că sunt dați afară, introduși pe listă cu bilete de intrare ca să se verifice prezența lor la aceste mitinguri făcute cu forța, la ora actuală se exercită o presiunea uriașă asupra angajaților din instituțiile conduse de PSD, să nu voteze la referendum și chiar sunt amenințați că li se va verifica dacă ridică sau nu buletinele de vot.

Amplitudinea abuzurilor și faptelor împotriva legii pe care le pregătesc disperații din PSD este fără precedent. Nu am avut atâtea semnale negative înaintea niciunui examen electoral iar teama uriașă a infractorilor de la putere este ca nu cumva referendumul să fie validat și ca nu cumva românii să vină în număr masiv la vot, astfel încât să se asigure că România este o Românie condusă de oameni cinstiți.

(De unde aveți toate aceste informații? Aveți argumente?)

De la primari PSD, de exemplu. Avem informații de la angajați ai prefecturilor sau ale consiliilor județene, avem informații privitor la mânarea împotriva voinței lor la mitinguri, de la angajați din regii, din spitale, din toate instituțiile publice controlate de PSD.

 (Există circulare date de PSD în sensul acesta?)

Până în prezent nu avem. În momentul în care vom intra în posesia unor astfel de circulare, dar avem sigur, inclusiv, filmări care arată clar că președinți PSD, oameni importanți, miniștrii le spun clar activiștilor PSD să nu se prezinte la referendum, să nu susțină referendumul și să-i determine pe oameni să nu participe la referendum. Avem cazul lui Bădălău, care este un caz cunoscut sau cazul prefectului de Giurgiu, care a fost prezentat opiniei publice și care nici până astăzi, prefectul, nu a dezmințit faptul că le-a solicitat primarilor PSD să stea în fața secțiilor de votare pentru a-i determina pe oameni să nu ia buletinele de vot la referendum, dar avem semnale din toată țara.

(Temerea dumneavoastră legată de fraudarea de duminică vizează strict referendumul? Nu aveți aceeași temere legată si de alegerile europarlamentare?)

Inclusiv. Referendumul și alegerile pentru PE sunt practic similare, orice fel de tentativă de fraudă privitoare la referendum afectează și votul la alegerile pentru PE. PSD e disperat, știe foarte clar că în sondajele de calibrare făcute chiar de ei, Partidul Național Liberal este peste PSD și că avem șansa să câștigăm alegerile. Din cauza asta au intrat într-o stare de nebunie totală, în care și-au pierdut complet orice legătură cu realitatea și sunt capabili să apeleze la orice abuz, la orice formă de amenințare, de șantaj, de corupție, de intimidare pentru a-i împiedica pe oameni să voteze în conformitate cu propria lor conștiință.

(Ce acțiuni de campanie veți mai avea săptămâna asta și care sunt comune cu președintele, dacă exista?)

Avem mai multe evenimente la care l-am invitat pe președinte. De exemplu, ziua partidului pe data de 24 mai, vineri, sărbătorim ziua partidului și l-am invitat pe președintele României, Klaus Iohannis. De asemenea, sunt acțiuni ale președintelui în teritoriu la care probabil o să existe și acțiuni comune cu colegii noștri.

(Aceste sesizări despre care spuneați vin preponderent din fiefuri PSD sau le-ați primit din județe?)

În special din județe în care PSD-ul conduce din abuz și este obișnuit să conducă din abuz, amenințare și șantaje. Din aproape toate județele care sunt conduse în mod satrapic de către PSD, dar sunt semnale și din alte județe unde nu ne așteptăm să primim astfel de semnale. Oricum, pe măsură ce vom avea probe clare le vom prezenta opiniei publice.

(Astăzi se așteaptă o decizie la Înalta Curte în cazul lui Liviu Dragnea. În funcție de o eventuală decizie dacă se dă astăzi, PNL își face niște calcule pentru viitorul apropiat, adică în funcție de când veți face o moțiune de cenzură, în funcție dacă ați mai putea să discutați cu cei de la PMP sau din ALDE? )

Problema justiției trebuie rezolvată de justiție. Procesul este în fază finală la ICCJ, iar Completul de apel este cel care este chemat să ia decizia privitoare la Liviu Dragnea. Din punctul nostru de vedere faptele sunt foarte clare și de altfel există o  condamnare care a fost dată de instanța de fond, pentru faptul că Dragnea a angajat niște persoane, fiind președintele Consiliului Județean a angajat niște persoane la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar persoanele respective plătite din  bani publici, din taxele și din impozitele plătite de cetățeni, au lucrat la PSD, nu au lucrat nici măcar o singură zi la Direcția de Asistență Socială și de protecție a copilului. Lucrurile sunt simple, sunt clare, din punctul meu de vedere nu este ceva complicat dar noi, niciodată nu am pus presiune asupra justiției, Completul de judecată trebuie să ia decizia în conformitate cu procedurile legale și în conformitate cu ceea ce există în probatoriul prezentat de procurori. În rest, nu ne facem calcule. Suntem într-o campanie în care vom intensifica interacțiunea directă cu cetățenii români, vom fi prezenți în fiecare localitate, pe fiecare stradă, pe fiecare uliță, în  fiecare casă, în fiecare scară de bloc, în fiecare apartament, pentru a lua contact direct cu oamenii, pentru a-i determina să voteze Partidul Național Liberal la alegerile pentru Parlamentul European și de asemenea, să se prezinte la vot, la referendum și să voteze în favoarea referendumului convocat de președintele Iohannis.

Oricum, cer public demisia directorului Televiziunii. Am ajuns să-l vedem pe Liviu Dragnea la Viața Satului de parcă este prezentator, în curând o să-l vedem la Teleenciclopedia, în curând o să-l vedem la emisiuni pentru copii. Eu zic să se ducă Dragnea direct să conducă Televiziunea, dacă am ajuns în situația în care oricând deschizi ecranul, îl vezi numai pe Dragnea. Și Televiziunea și Radioul public sunt plătite din taxele și impozitele cetățenilor, nu sunt instrumente de propagandă ale PSD, iar cei care conduc aceste instituții trebuie să le pună în slujba cetățenilor pentru corecta informare a acestora, nu ca să-i facă avantaje lui Liviu Dragnea.

O să ne trezim că și duminică, votul lui Liviu Dragnea o să fie la Viața Satului, care dă niște semnale absolut aberante. După ultimele ieșiri publice ale lui Dragnea, nu mai am nicio îndoială că Dragnea și PSD vor să scoată România din Uniunea Europeană, nu mai am niciun dubiu. Atâta nebunie în discursuri antieuropene, în discursuri împotriva partenerilor europeni, nu am văzut niciodată, la niciun lider din România.

Românii, într-o proporție zdrobitoare, de peste 90%, își doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană, iar fiecare dintre români să beneficieze la maxim de avantajele pe care le are România din statutul de membru al Uniunii Europene. Ceea ce face Dragnea este o nebunie totală,  vă repet, după ultimele ieșiri publice nu mai am nicio îndoială că Liviu Dragnea își dorește, de fapt, scoaterea României din Uniunea Europeană sau cel puțin marginalizarea României și generarea unui conflict cu Uniunea Europeană, care nu are nicio logică și care este împotriva interesului general al României.

(Pentru alegerile europarlamentare, PNL și-a propus un scor pe care vrea să-l atingă?)

Cel mai bun scor posibil și ne batem să fim înaintea PSD.

Nu fac pronosticuri, am văzut că sunt destui care fac pronosticuri, care le fac fiind bine plătiți de PSD. Sper să nu mai facă pronosticuri după alegerile pentru Parlamentul European.

(Ce părere aveți despre propunerea lui Traian Băsescu, ca anul viitor la alegerile locale, mai mulți candidați pentru primării să aibă susținerea mai multor partide?)

Suntem la alegerile pentru Parlamentul European, Partidul Național Liberal este pe propriile picioare în alegerile pentru Parlamentul European, Partidul Național Liberal este cel mai credibil, vocea cea mai influentă la nivel european și cu cât Partidul Național Liberal va fi mai puternic și mai bine reprezentat la nivel european, cu atât România va fi mai puternică, mai influentă, mai respectată și va putea să  aducă mai multe decizii în favoarea României.

(Veți depune moțiune de cenzură?)

Cu siguranță, vom depune moțiune de cenzură, am anunțat public acest lucru, nu există niciun dubiu și le cer românilor să voteze la europarlamentare și la referendum. Votând Partidul Național Liberal, votează o moțiune de cenzură împotriva actualei puteri, pentru că înfrângerea PSD-ului, care nu este posibilă decât de către Partidul Național Liberal, va genera, cu siguranță, o criză, în primul rând de legitimitate pentru că în momentul în care se vede cu ochiul liber că cetățenii nu mai sprijină partidele din actualul Guvern, își pierd orice legitimitate de guvernare. După aceea, cu siguranță va genera o criză atât în interiorul PSD cât și în relațiile din interiorul majorității, care poate să ducă la