Bursele pentru învăţământul profesional cresc de la 200 la 300 de lei. Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul iniţiat de deputatul PNL Florin Roman

Camera Deputatilor a adoptat tacit proiectul de lege, iniţiat de deputatul PNL Florin Roman, care prevede creşterea cuantumului bursei pentru elevii din învăţământul profesional şi dual, de la 200 la 300 de lei şi o majorare anuală cu 150 lei a cuantumului burselor profesionale, începând din 2020.

„Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege al cărui iniţiator sunt referitor la creşterea cuantumului bursei pentru elevii din învăţământul profesional şi dual, de la 200 la 300 de lei. Proiectul adoptat ieri de Camera Deputatilor mai prevede o creştere anuală cu 150 lei a cuantumului burselor profesionale, începând din anul 2020, urmând sa ajungă la 900 de lei, sau echivalentul a 200 de euro. Practic, proiectul de lege al PNL este similar modelului german, unde elevii au fost atraşi sa urmeze cursurile invatamantului profesional şi dual, prin oferirea de burse consistente”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, vicepreşedintele PNL Florin Roman.

El a precizat că unul din patru tineri este şomer, iar 16 la sută dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani nu urmează nici o forma de învăţământ.

„România se confrunta cu o acută criză a forţei de muncă calificată, ceea ce generează mari probleme angajatorilor. Din păcate, PSDragnea s-a opus acestui proiect, după ce, prin scăderea orelor de practica, a <distrus> şi nerecunoaşterea diplomelor la nivel european. Proiectul referitor la creşterea bursei profesionale merge acum la Senat, for decizional. PNL susţine ca prioritate revigorarea învăţământului profesional şi tehnic pus pe butuci de PSDragnea”, a adăugat Roman.

Sursă: gandul.info